Rondom kerst hebben we allemaal extra behoefte aan warmte en gezelligheid. En waar vind je meer warmte en gezelligheid dan in een hot tub? Deze van oorsprong Scandinavische baden hullen je tuin in winterse sferen en vormen daarom de kroon op je kerstversiering dit jaar.

Hot tubs zijn echte winterproducten. In het hoge noorden wordt er al eeuwenlang dankbaar gebruik gemaakt van deze karakteristieke houten badkuipen vanwege de warmte die ze bieden en de therapeutische effecten die daarbij teweeg worden gebracht. Maar ook in ons gematigde zeeklimaat zorgen ze voor enorm veel wellness in de wintermaanden. Een perfect kerstcadeau dus om het jaar warm af te sluiten en het nieuwe jaar warm te beginnen. Wil je ook ontspannen in een hot tub? Dan moet je wel de juiste kopen. Daarom behandelen we in dit artikel enkele aandachtspunten ter oriëntatie.

Materiaal

Alle hot tubs zijn gemaakt van hout, maar niet allemaal van hetzelfde hout. De kuipen kunnen gemaakt worden van sparren, lariks, essen, eiken, thermowood en red cedar. Welk hout je moet hebben, is afhankelijk van je budget en de hoeveelheid onderhoud die je eraan wil besteden. Sparren en lariks zijn de goedkoopste houtsoorten, maar vragen ook het meeste onderhoud. Eiken, thermowood en red cedar vragen het minste onderhoud, maar zijn dan ook wel het prijzigst. Maak hierin een goede afweging.

Kunststof

binnenwand Hout en water vormen over het algemeen geen goede combinatie. Op nat hout hechten zich gemakkelijk bacteriën, waardoor er op de binnenwand een geleiachtige substantie kan ontstaan. Dit kun je tegengaan met filters of door het water vaak genoeg te verversen, maar er bestaat ook een handigere optie: een hot tub met een kunststof binnenwand. Kunststof is een stuk beter schoon te houden, waardoor dit soort hot tubs als veel hygiënischer worden beschouwd. Dankzij een houten buitenkant blijft de traditionele uitstraling van deze hot tubs behouden.

Binnen- of buitenkachel

Dan heb je nog de keuze tussen een binnen- of een buitenkachel. Voor beide opties valt wat te zeggen. Binnenkachels dragen bij aan een authentieke hot tub ervaring, door het knappende hout en het sissende water. Buitenkachels zijn dan weer eenvoudiger schoon te houden en zijn veiliger. Bovendien blijft er met een buitenkachel meer zitruimte over in de hot tub.