Afgelopen weekend was het eerste weekend dat we de teller al onder het nul punt zagen gaan en dan beginnen de winter kriebels toch wel toe te nemen. Maar wordt dit de winter dat we eindelijk weer de ijzers onder kunnen binden om de toch der tochten te schaatsen? Of gaan we een ouderwetste kwakkelwinter tegemoet? Lees hieronder meer over de winter 2012/2013

Deventer Almanak

Deventer Almanak is de oudste bekend almanak en verscheen al eind 15e eeuw. In deze tijd hechte veel mensen veel waarde aan dit boekje, omdat deze bijzonder vaak het bij het rechte eind had. Ook was dit in die tijd een van de weinige informatie bronnen omtrent weervoorspellingen. Voor de winter 2012/2013 voorspeld het boekje:

December: De maand begint met enkele matige vorst dagen en houdt dit ongeveer vol t/m halverwege de maand. Daarna zullen er gematigde temperaturen gehaald worden.

Januari: Januari begint met veel regen en af en toe in de avonden met wat vorst. Het tweede gedeelte van Januari lijkt de winter wat meer zijn intreden te doen met strenge vorst in de nachten en sneeuwkansen eind Januari.

Februari: Februari een redelijk stabiele koude maand met in de tweede en derde week meer kans op echte kou en wat sneeuw.

Maart: begint nog met wat kou, maar de warme lucht gaat het hier al gauw van winnen waardoor we een warmere maand Maart krijgen.

Conclusie winter 2012/2013

Zoals Deventer Almanak voorspelt wordt het een echte kwakkelwinter en lijkt het erop dat de echte winterliefhebber hier niet van warm loopt. Hooguit zullen we een paar weken wat vorst krijgen, maar dit lijkt dan ook het hoogst haalbare.